11 Temmuz 2013 Perşembe

Rahmi Koç Müzesi




Rahmi Koç Müzesi, İstanbul
Rahmi Koç Müzesi,  Hasköy’de;  yolun sağ tarafında,  12. yüzyıldan kalma bir Bizans binasının temelleri üzerine kurulmuş olan Osmanlı Lengerhanesi ( Lenger= çıpa ve zincir, hane= ev) ve yolun sol tarafında 1861’de Osmanlı Deniz Hatları Şirketi ( Şirket-i Hayriye) tarafından kendi gemilerinin bakım ve onarımı için yapılan Hasköy Tersanesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. 

Rahmi Koç Müzesi, İstanbulDeniz, hava, Karayolu ve demiryolu taşıtları, buharlı makinalar, bilimsel aletler, oyuncaklar, maket ve modeller, film ve baskı koleksiyonları, zeytinyağı fabrikası, tarım aletleri, motosikletler, bisikletler, kağnılar, at arabaları, su altı bölümü, nostaljik dükkanlar, deneyerek öğrenme bölümü (kaldıraç, makara vb.), keşif küresi ve daha bir çok şey görülebilir. Benim en çok ilgimi çekenler:
Rahmi Koç Müzesi, İstanbul*Mototren- La Littorina. İtalyan yapımı, hem ön hem arkada motor ve sürücü bulunan, tek vagonlu, lokomotif gerekmeyen tren.
*Saray orkestrası şefi Callisto Guatelli’nin 1861’de Sultan Abdülaziz için bestelediği Aziziye Marşı’nın eşliğinde incelediğimiz tren vagonu.
*Henry Ford’un tasarımı ahşap taxi  (max. hız 48 km/st).

*1922’de üretime başlanan en küçük ve en popüler olan, 1936 model kırmızı Austin 7 ( max. hız 97 km/st).

*Minyatür , gemi baş figürleri. İngiliz Milli Denizcilik Müzesi Cutty Sark Koleksiyonundaki orjinallerinin kopyaları. 1979’da Erbil Serter yapmış.
Gemi baş figürleri, Rahmi Koç Müzesi, İstanbul
Ahşap taxi, Rahmi Koç Müzesi, İstanbul








 
Rahmi Koç Müzesi, İstanbulBuharlı gemi,Rahmi Koç Müzesi, İstanbul
Ayrılmadan önce Hasköy-Sütlüce  Demiryolu ile nostaljik demiryolu seferi ve  1936 Hollanda yapımı buharlı römorkör Liman 2 ya da Kont Ostrolog isimli teknelerden biri ile Haliç turu yapılabilir.
 
 

Rahmi Koç Müzesi, İstanbul
Burası deniz kıyısında çok güzel   bir müze . Girişte aldığınız biletlerle;  müzeyi , eski Koç Müzesi’ni tek cümle ile anlatmak  gerekirse ;  gezebileceğiniz en güzel yerlerden biri diyebilirim.

Rahmi Koç Müzesi, İstanbulEvet , Koç Müzesi Ankara’da da var .Ama şu anda benim anlatacağım İstanbul’daki. Bir uçağın içini, eski trenleri gezebilirsiniz.
  Ayrıca deniz kenarında yavaşça gezebileceğiniz bir buharlı tren ve denizde püfür püfür rüzgar eşliğinde  gezintiye çıkabileceğiniz  bir vapura  binebilirsiniz . Biz müzeyi tepeden tırnağa gezdik. Bir de buharlı trene bindik. Aslında vapura da binecektik ama hava rüzgarlı belki üşürüz diye binmedik. Gezmeyi  bitirdiğimizde  ilk düşündüğüm müzenin ve manzaranın  ne kadar harika olduğuydu.
Austin 7, Rahmi Koç Müzesi, İstanbulBen müzeyi gezerken en çok teknolojinin nasıl hızla geliştiğini gördüm. Düşünsenize  eskiden tekerlek bile icat edilmemişken, buharla çalışan trenler varken şimdi son model trenler , arabalar, hatta çok gelişmiş uçaklar da var.