29 Ekim 2013 Salı

Sakıp Sabancı Müzesi- Anish Kapoor İstanbul'da Sergisi

Atlı Köşk, İstanbul
Anish Kapoor Sergisi


Anish Kapoor SergisiAtlı Köşk, İstanbulİstanbul Emirgan sahilindeki Sakıp Sabancı Müzesi; 5 Ocak 2014'e kadar '' Anish Kapoor  İstanbul'da'' isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Müze pazartesi hariç her gün saat 10.00 ile 18.00 arasında ( çarşamba, cuma 20.00'a kadar) gezilebilir.
Anish Kapoor SergisiAnish Kapoor Sergisi Hint asıllı İngiliz sanatçı ( kendisi böyle denmesini istemezmiş) Anish Kapoor, çağdaş sanatın efsane isimlerindenmiş ve bu sergi Türkiye'deki ilk kişisel sergisiymiş.  Öncelikle Atlı Köşk'ün bahçesinde, boğaz manzarası ve deniz kokusu eşliğinde bu bahçede yaşayanın ömrü uzar diyerek dolaştık. Sanatçının bahçede de sergilenen eserleri var. Manzaraya gözlerimizle bakmanın yanında sanatçının yapıtları aracılığı ile de baktık. Manzarayı ve kendimizi  Anish Kapoor'un yapıtlarında farkı açılardan (düz-ters) inceledik. Hareketi ve canlılığı gözledik.
Anish Kapoor SergisiAnish Kapoor SergisiDevasa boyutlardaki eserler insanı şaşırtıyor, nasıl adlandıracağınızı bilemiyorsunuz. En ağır olanı 12 tonmuş. Sanki bir dağın tepesini alıp getirmiş kadar doğal, bu gerçekten taş mı dedirtecek kadar olağanüstü. Hele o pigment  ile yaptıklarına ne demeli? Sonsuzluk, boşluk, çok boyutluluk? Sanki elinizi uzatsanız başka bir boyuta geçiverecekmiş gibi. Tabii ben sanatçının hangi malzemeleri kullandığını söylemeden eserlerine daldım değil mi. Paslanmaz çelik, taş (mermer, kumtaşı, oniks, granit vb.), cam elyafı, pigment. Taş eserleri doğadaki varlıklara benzeterek, pigment kullanılanlarda sınırsızlık, boyutsuzluk düşleriyle gezdik. Sergiyi bir kaç kelime ile özetlemek istersek; büyüklük, sadelik, derinlik ve canlılık diyebilirim.
Emirgan Çınaraltı,İstanbulEmirgan Çınaraltı,İstanbulBana hoş gelen bir şeyi de paylaşmadan geçemeyeceğim. Müzenin kafesi (müzedechanga); bir süredir yemek-sergi eşleşmesi adlı bir proje uyguluyormuş. Sergideki eserlere benzeyen yiyecekler ''Heykelsi Tatlar'' adlı menü ile sunuluyormuş. Çarşamba ve cuma günleri rezervasyonla gidilebiliyormuş. Biz müzeden sonra Emirgan Çınaraltı'nda kahve içerek gezimizi bitirdik.