5 Kasım 2013 Salı

Şefik Bursalı Müze Evi-Resim Yarışması Sergisi


Resim Heykel MüzesiOtobüsle geçerken ya da yürüyüş yaparken yol kenarında dikkatimi çeken minik bir tabela var; ''Şefik Bursalı Müze Evi''. Kimmiş, neyle ilgilenirmiş diye merak ediyordum. Bir gün gezsem diye düşünüp vakit ayıramamıştım. Geçen gün de gazetede; Şefik Bursalı Resim Yarışması’nın sonuçlandığı ve seçilen eserlerin Resim ve Heykel Müzesi’nde sergilendiğini okuyunca merakım iyice arttı. Şefik Bursalı usta ressamlarımızdanmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatçıların çalışmalarını desteklemek için her yıl Şefik Bursalı resim yarışması düzenliyormuş. Başvuruları  2 Eylül'de başlayan yarışmanın bu yıl onüçüncüsü düzenlenmiş.
 Yarışmaya katılıp sergilenmek üzere seçilen eserler  Resim ve Heykel Müzesi’nde saat 09.00-12.00 ile 13.00-17.00 (Pazartesi hariç) gezilebilir. Sakın siz de benim gibi müze öğlen kapanmaz diye düşünüp öğle saatlerinde gitmeyin.  Hem müzeyi hem de müzenin sol yan tarafındaki sergi salonlarında yarışmaya katılan eserleri görebilirsiniz. Ben en çok; Kapılar, Yansıma, Nereden Nereye ve  Güzel Bir Gün adlı eserleri beğendim.

Müzenin sağ yan tarafında ise dekorasyonunu ve  akustiğini çok beğendiğim, orkestra çukuru bulunan , kızımı operaya ilk götürdüğüm salon bulunuyor. Birlikte keyifle ‘’Pamuk  Prenses ve Yedi Cüceler ‘’ operasını izlemiştik. Artık çocuk oyunları burada sergilenmiyor. Oysa çocuklara; müzik, tiyatro, resim ,tarih, müze gibi birçok etkinliği bir arada yaşatabiliyorduk.
Şefik Bursalı Müze Evi
Şefik Bursalı Müze EviŞefik Bursalı Müze Evi; Çankaya Ahmet Mithat Efendi Sokakta bulunuyor. Pazartesi hariç her gün 9.00-12.00 , 13.00-17.00 arası gezilebilir.

Şefik Bursalı Müze Eviİbrahim Çallı'nın öğrencilerinden olan Şefik Bursalı; Bursa manzaraları ve özellikle bir süre resim öğretmenliği de yaptığı Konya'nın Selçuklu kalıntıları ile Mevlana'yı yansıttığı eserleriyle ün yapmış. Güzel Sanatlar Akademisi'nde otuz yıl hocalık yapmış sanatçının yaşadığı ev Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak düzenlenmiş. Bu müze resim alanındaki ilk özel müzeymiş. Müzede sanatçının yağlıboya, karakalem ve hat sanatı eserleri sergileniyor. Koridorun başındaki duvarda asılı olan ailenin avukatının Şefik Bursalı’yı ve müzeyi anlattığı yazı çok duygusal ve etkileyici. Girişte sanatçının son yaptığı,  yarım kalan tablonun sunumu; az sonra Şefik Bursalı gelip fırçasını eline alacak ve devam edecekmiş hissi uyandırıyor.