12 Kasım 2013 Salı

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü- Galeri Uray

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraÇankaya Belediyesi'nin Kızılay'daki yeni binası ve Galeri Uray'a ilk kez gittim, güzel olmuş. Binanın diğer yanında Müze yazan bölümde tadilat devam ediyordu. Orası da yakında açılır ve neler sergilendiğini görmeye gideriz. Gelelim ''Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü '' sergisine.
Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan Antlaşmasının 90. yılı nedeniyle İnönü Vakfı bu sergiyi hazırlamış. Sergi 8 Aralık 2013'e dek sürecek, önümüzdeki yıl da İstanbul'da düzenlenecekmiş. Serginin küratörü ise Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü kurucu başkanı Zafer Toprak.
Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraGirişte, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün fotoğrafları slaytlar eşliğinde bizi karşılıyor. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün hayatlarına, arkadaşlıklarına ilişkin hareketli ekranlarla sunulan belge ve fotoğrafların yanında Lozan Antlaşması süreciyle ilgili birçok belge, fotoğraf, yerli ve yabancı basındaki yansımaları görülebilir. Lozan Antlaşması'nın neden diğer antlaşmalardan farklı olduğu ve kazanımları öğrenilebilir.
Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraLozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, AnkaraSergide çocuklar da düşünülmüş. Onlar için ayrı bir bölüm hazırlanmış. Hafıza kartları ve yap-boz şeklinde hazırlanmış ekranlarda oynayarak öğrenebiliyorlar. Tabii ki ben de oynadım.Yine bu bölümdeki Lozan Antlaşması'nın neden önemli olduğunu anlatan ekran ve video çocuklar için olduğu kadar büyükler için de öğretici. Gerisi fotoğraf ve karikatürlerde. Daha fazlasını merak edene sergide.





Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Galeri Uray, Ankara