18 Nisan 2013 Perşembe

Samatya'dan Kumkapı'ya



Samatya, İstanbulTürkan Şoray ve Şener Şen'in oynadığı diziden beri yıllardır Samatya'ya gitmek aklımdaydı. Nihayet gidebildik. Kocamustafa Paşa tren istasyonunda inip Samatya meydanına çıktık. Kendimi küçük bir balıkçı kasabasına gelmiş gibi hissettim. Samatya'nın adı Yunanca kum anlamına gelen "psomatia" sözcüğünden geliyormuş. Samatya meydanında; Ali Haydar Ocakbaşı, Samatya Balık Evi, Kuleli Meyhanesi gibi her zevke hitap edecek lokantalar var. Meydandaki Namlı Şarküteri pastırması ile ünlüymüş.

Samatya, İstanbulSamatya' da her yıl 25-26 Ekim' de Balık Festivali, 6-7-8  Haziran'da ise Zil ve Caz Festivali düzenleniyor. Benim gibi zil ve caz da nereden çıktı demeyin. 17. yüzyılda Trabzon'dan İstanbul'a  göç eden Zilciyan ailesinden geliyor. Aile kalay-bakır-altın karışımından Mehteran Bandosu'na özgün ziller üretmiş. İmalathaneleri Samatya'da Mimar Sinan'ın eseri olan Ağa Cami Yanındaymış. Ailenin bir kolu 1920 lerde ABD'ne göç etmiş, İstanbul'da kalanlar 1970 sonuna kadar Avedis Zilciyan ustanın geleneğini sürdürmüş. Günümüzde pek çok senfoni orkestrası, caz ve pop bateristi ısrarla bu ailenin zillerini arıyor. TV de müzik programı izlerken dikkat ederseniz üzerinde zilciyan yazan zilleri görebilirsiniz.

Tren istasyonunun altındaki geçitle aynı yerde olduğu tahmin edilen eski Samatya kapısını göremesek de Studion Manastırı-İmrahor (ioannis)kilisesi-cami (İstanbul'da kısmen ayakta duran en eski kilise) gördükten sonra Samatya'dan Kumkapıya doğru yürüdük. Surp Kevork Kilisesi ,Meryem Ana Ermeni Kilisesi, Meryem Ana Rum Kİlisesi derken Kumkapıya gelmişiz. Ötesi başka bir güne diyerek Kumkapı'dan tekrar trene binip eve döndük.



Kadırga, İstanbul
Kadırga
Küçük Ayasofya, İstanbul
Küçük Ayasofya
Gezeceğim yere gitmeden önce Mehmet Önder'in Şehirden Şehire adlı kitabı ile Murat Belge'nin İstanbul Gezi Rehberi kitabını okumak gördüklerimden daha çok keyif almamı sağlıyor. Meraklılara öneririm.




Küçük Ayasofya, İstanbul
Küçük Ayasofya