11 Nisan 2013 Perşembe

Adatepe Zeytinyağı Müzesi



Balıkesir-Çanakkale karayolu üzerinde Küçükkuyu çıkışında yer alan küçük, şirin bir  fabrika-müze. Küçükkuyu'daki eski sabun fabrikası restore edilerek hem zeytinyağı üretimine devam ediliyor hem de ülkemizin ilk zeytinyağı müzesi olarak gezilebilir.

Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, ÇanakkaleMüze her gün  ,08.30-18.30 saatleri arası açık, giriş ücretsiz.
Müze girişinin hemen sağ tarafında satış mağazası var. Zeytin, zeytinyağı, sabun ve zeytinle ilişkili aklınıza gelebilecek her türlü hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Sunumlar şık, çalışanlar güleryüzlü, ürünler güzel.
 



Müze girişinde görülen Refika'nın resmi kadar öyküsü de güzel.


Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, Çanakkale
Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, ÇanakkaleZeytin, zeytinyağı ve sabun yapımıyla ilgili eskiden kullanılan araç gereçler ikinci katta sergileniyor.  Zeytin toplama aletleri, zeytinyağı presleri, taşıma ve saklama kapları, geleneksel yöntemle sabun yapımı aletleri görülebilir.


Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, Çanakkale
Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, Çanakkale 



 



   Benim en çok ilgimi çeken Refika’nın öyküsü ve sabun yapımı idi. Refika eskiden Adatepe köyünde yaşayan, herkesin çok sevdiği, güzel, neşeli, iyi dans edip şarkı söyleyen, yardımsever bir kızmış. Birinci Dünya savaşından sonra anlaşma sonucunda Refika da diğer Rumlarla birlikte Yunanistan’a yerleşmiş. Bütün köy onun gidişine çok üzülmüş, adına türküler yakmışlar. Yıllar sonra Refika’nın izini bulmak için Sakız adasına gitmişler. Refika’nın izini bulamamışlar ama şans eseri bir antikacıda buldukları güzel bir kız resmini belki Refika’dır diye alıp köye getirmişler. Köyün yaşlıları evet  bu Refika deyince de onun anısını yaşatmak için müzede ve ürünlerinde resmini kullanmaya karar vermişler.
 


Adatepe Zeytinyağ Müzesi, Küçükkuyu, Çanakkale