2 Eylül 2014 Salı

Beypazarı

Beypazarı, Ankara, Taş MektepBeypazarı, AnkaraBeypazarı; Ankara'nın konakları, yemekleri, eski yaşam kültürünün korunması ile ünlü, görülmesi gereken ilçelerinden biri. Ankara'ya yaklaşık 100 km. Arabayla İstanbul yoluna çıkıp, Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edip Ayaş-Beypazarı yoluna girerek ulaşılabilir. Etlik otobüs terminali yada Ankamall AVM önünden otobüs/minibüslerle de gidilebilir. İstanbul'a 320 km. TEM otoyolundan Adapazarı'nda Akyazı çıkışına girip Ankara tabelalarını takip ederek ulaşılabilir. Her yıl haziran ayında ''Geleneksel Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali'' düzenleniyor. 
Beypazarı, AnkaraBeypazarı, AnkaraBeypazarı; Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bizans'ın psikoposluk merkezi, Selçuklu döneminde, İstanbul -Bağdat yolu üzerinde bir ticaret merkezi, Osmanlı döneminde ise tımarlı sipahi merkezlerinden biri olmuş. Sipahi beyleri, ticaret ve ekonomik hayatın yoğunluğu nedeniyle Beğ Bazarı diye adlandırılmış.
Beypazarı, Tarih ve Kültür Müzesi, AnkaraBeypazarı, AnkaraZemin katı taş, üst katları ahşap, 2-3 katlı konakları ile ünlü. Evlerin guşgana-kuşluk denilen çatı katları; yazın kışlıkları hazırlayıp kurutmak, kışın ise saklayıp korumak için kullanılmış. Konakların bir kısmı restore edilip otel, pansiyon, müze, iş yeri olarak kullanılıyor. Türk Hamamı Müzesi'ni gezip, külhanbeyi sözünün nereden geldiğini öğrendik. Beypazarı Tarih ve Kültür Evi restorasyon nedeniyle kapalıydı. Neyse ki daha önce geldiğimizde gezmiştik diyerek Yaşayan Müze'ye doğru yürüdük. Müze; girişinde ve odalarında sizi karşılayan, yerel giysili rehberleriyle, rehberlerin güzel anlatımlarıyla, yerel hikaye ve bilmeceleriyle orada yaşamışsınız hissi yaratıyor. Komşu eve oturmaya gitmiş gibi oturup, konuşup, dolaşıp, üstüne bir de yemeklerini yiyince kırk yıllık Beypazarlı olup ayrılıveriyorsunuz. Halk Evi, Kent Tarihi Müzesi de gezilebilir.
Beypazarı, Yaşayan Müze, AnkaraBeypazarı, Türk Hamamı Müzesi, AnkaraTelkari gümüş işlemeciliği, dokumacılık (ipek bürgü yöreye has dokuma), yemenicilik, bindallı-el işlemeleri, dövme bakırcılık, demircilik, semercilik, saraçlık (at ve at arabalarında kullanılan deri aksamın tamir ve üretimi) gibi el sanatları gelişmiş. Alaaddin, Demirciler, Kalaycılar ve Çilingirler sokaklarında hepsini görebilirsiniz. 
Beypazarı, Yaşayan Müze, AnkaraBeypazarı, güveç, yaprak sarma, AnkaraYola biraz geç çıktığımız için ,Hıdırlık tepesi ve İnözü Vadisi'ne gidemedik. Karaşar yolu üzerindeki İnözü Vadisi; Hitit ve Frigler zamanında yaşam alanı, Roma döneminde ise manastır olarak kullanılmış. Vadi koruma alanı, ülkemizin 184 önemli doğal kuş alanından biri, yüzlerce kuş ve kelebek için yaşam alanı. Beypazarlıların yazlık bağ evlerinin olduğu bölge şimdi asma bağları ve bahçelerle doluymuş.
Taş fırınlarda, toprak güveçlerde pişen yemeklerini yemeden dönmek olmaz. Tarhana çorbası, etli yaprak sarma, güveç (parça etli pilav), bazlama ekmeği, Beypazarı kurusu, baklava, havuç lokumu bizim tattıklarımız. Alaaddin sokak üzerinde yiyecek alışverişi yapabileceğiniz ve oturup yemek yiyebileceğiniz yer çok. Biz daha önce de tercih ettiğimiz gibi Taş Mektep'i seçtik. Lezzetli yemeklerin üstüne gelen çay da nefisdi. Benim gibi kahve sevenler için bile.