19 Ağustos 2014 Salı

Taksim'den Tünel'e Tünel'den Galata'ya (2)

Tünel, Beyoğlu, İstanbulTramvay, Beyoğlu, İstanbulYemek sonrası 1894 de yapılan, Agatha Christie, Mata Hari, Greta Garbo, Şah Rıza Pehlevi gibi ünlüleri de ağırlayan Pera Palas'ı gördükten sonra tekrar Tünel Meydanı'ndayız. 
Galata Mevlevihanesi, Beyoğlu, İstanbulTünel Cer Atölyesi, Beyoğlu, İstanbulKaraköy ile Beyoğlu'nu birbirine bağlayan Tünel, dünyanın en kısa ve en eski metrolarından biri. Yakın zamanda 139. yılını doldurdu. Hemen karşısında Tünel Cer Atölyesi'nin varlığı da sorunu yerinde çözmenin yolu olsa gerek (Cer Atölyesi; lokomotif ve vagon onarım-yapım yeri). Tünel Meydanı'ndan Galip Dede Caddesi'nden aşağı doğru yürürken solda Galata Mevlevihane'si var. 1492 yılında yapılan tekke, en eski mevlevi tekkesi ve aynı zamanda Divan Edebiyatı Müzesi. Mevlevi şeyhlerinin yanında; Osmanlı topçu ocağının humbaracı kolunu geliştiren Humbaracı Ahmet Paşa, Türkiye'de ilk matbaayı kuran İbrahim Müteferrika, Neyi Osman Dede ve Şeyh Galip  gibi ünlülerin mezarı da buradaymış. Daha önce burada hafta sonları yapılan bir sema gösterisine katılmıştım, sanırım hala devam ediyor. Galip Dede Caddesi'nden  aşağı Galata Kulesi'ne doğru yola devam ederken müzik aletleri, hediyelik otantik eşyalar satan dükkanlar , kafeler derken  geldik Galata Kulesi'ne. 528 ylında Bizans İmparatoru tarafından fener kulesi olarak ahşaptan yaptırılan bina, 1348 yılında Cenevizliler tarafından taştan yaptırılmış. Osmanlılar kuleyi; hapishane, yangın kulesi olarak kullanmış. 1960 yılında restore edilen kule şimdi trustik amaçla kullanılıyor. Kulenin hemen karşısındaki çeşme; Galata'nın ilk voyvodası (vali) Bereketzade Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmış. Kulenin seyir terasına ulaşmak için asansörde biraz sıra olsa da İstanbul'u tepeden seyretmek için yukarı çıkmaya değer.
Galata, İstanbulGalata Kulesi, İstanbulGalata, İstanbul
Yemekten sonra da Galata Kulesi'ne doğru yola devam ettik. Bana İstanbul Boğazı'nın, Haliç'in ve Marmara'nın ayaklarımın altında olacağını söylememişlerdi. Daha doğrusu ben bu kadarını tahmin etmemiştim. Köprüler ve birçok tarihi eseri ve onların yerlerini görme fırsatı edindim. Yorucu ama güzel bir geziydi. Hep görmek istediğim iki yeri daha görmüş oldum.
Galata Kulesi'nden İstanbulGalata Kulesi'nden İstanbul







Bereketzade Çeşmesi, Galata, İstanbul