11 Şubat 2014 Salı

Resim ve Heykel Müzesi ve Concerto Melante

Resim Heykel Müzesi, konser salonu, Ankara
concerto melante, resim heykel müzesi, bachfest ankaraÇok beğendiğim Resim ve Heykel Müzesi konser salonuna, Bachfest Ankara organizasyonu sayesinde Concerto  Melante topluluğunu izlemeye gittik. Hem epeyce bir aradan sonra o güzelim salonda bulunmak hem de konser çok güzeldi.
Resim Heykel Müzesi, konser salonu, AnkaraConcerto Melante topluluğu; 2008 yılında kurulmuş. Grubun sekiz üyesinden dördü aktif olarak Berlin Filarmoni Orkestrası'nda çalmaktaymış. Konserde; flüt, keman, kontrbas ve klavsen çalan dört sanatçı, ilk bölümde Johann Sebastian Bach'ın flüt ve keman sonatlarından, ikinci bölümde ise Prusya kralı II. Friedrich'in bir teması üzerine bestelediği ''Müzikal Sunu''adlı eserini sundular. Bu eser müzik tarihçileri, matematikçiler, bilim adamları ve filozoflar için araştırma konusu olmuş. Bach'ın en renkli ve yapısal olarak en ilginç eserlerinden biriymiş. Benim o kadar müzik bilgim yok. Ben keyifle dinleyip, kulağımı, gözümü ve beynimi doyurdum.
Resim Heykel Müzesi, AnkaraResim Heykel Müzesi, AnkaraResim Heykel Müzesi, AnkaraResim Heykel Müzesi, AnkaraAnkara Resim ve Heykel Müzesi; Ulus'ta, Namazgah tepesinde, Etnografya Müzesi'nin yanında. Talatpaşa Bulvarı , Ulus yada Ankara Hastanesi yakınlarından geçen otobüs ve minibüslerle ulaşmak çok kolay. Kültür Bakanlığı ile Ankara Hastanesi arasında. Mimarı, Etnografya Müzesi'ni de yapan  Arif Hikmet Koyunoğlu. Bina Atatürk'ün isteği ile mermer-taş ustalarıyla,Türk süslemeleri kullanılarak yapılmış. Müze 1927 yılında Türk Ocakları merkez binası olarak inşa edilip, 1950'ye kadar Ankara Halk Evi olarak hizmet vermiş, 1980 yılında müzeye çevrilmiş. Kamu kurumlarındaki eserlerin seçilip toplanması ile açılan müze, bağışlar ve alımlarla koleksiyonlarını arttırmış. Müzede pek çok sanatçıya ait; resim, heykel,seramik, baskı ve Türk süsleme sanatı eserleri sergileniyor. Daimi sergi salonları, değişen sergilerin açıldığı galeriler, kütüphane, atölye ve konser salonundan oluşuyor. Eserler kadar binanın kendisi de görülmeye değer. Konser salonu ise  1985 yılında restore edilerek ( ahşap koltuklar, localar, süslemeler) 1930'daki şeklini almış ve hizmete açılmış. Ben konser salonu dedim ama bu salon konser dışı etkinlikler için de kullanılıyor. Bu güzel salonu görmenin yolu burada düzenlenen bir etkinliğe katılmak. Konseri dinlerken arada bir kafamı kaldırıp süslemelere, renk uyumuna bakmadan edemedim. Tıpkı Paris'teki Galeries La Fayette (alışveriş merkezi)'de de gözlerimi tavan süslemelerinden alamadığım gibi.


Resim Heykel Müzesi, Ankara