9 Mayıs 2013 Perşembe

Yıldız Parkı-Yıldız Şale


Yıldız Parkı, İstanbul


Yıldız Parkı , Beşiktaş Ortaköy arasında tepelerden sahildeki Çırağan Sarayı'na kadar uzanır. Boğazın kıyısında şehrin gürültü patırtısından uzak, yeşillikler içinde oturup  piknik yapıp dinlenerek haftanın yorgunluğunu attık. Bu kadar dinlenmek yeter, tembelliğe gerek yok diyerek park içinde yürüyüş yapıp , Yıldız Şale görülmeden dönülmez diyerek gezmeye başladık.

Yıldız Parkı, İstanbulYıldız Parkı, İstanbul


Yıldız Şale tek bir bina olarak yapılmamış. Farklı padişahlar zamanında yapılan ilavelerle son haline kavuşmuş. 1808 de başlanıp 1898 yılında tamamlanan bina, 19. yüzyıl ahşap işçiliğinin güzel bir örneği. İsviçre ve Fransa'da görülen dağ evlerine benzer dış görünümünden dolayı köşk-şale (chalet) adını almış. Sultan II. Abdülhamid 33 yıl devleti buradan idare etmiş. II. Abdülhamid döneminde bayram törenlerinin yapıldığı salonu kaplayan  406 m2 lik tek parça Hereke halı tek kelime ile muhteşem. Halı bina yapılırken bir duvar kapatılmadan önce salona yerleştirilmiş. Isınmayı sağlayan büyük seramik sobalar görülmeye değer. Zamanında konukevi gibi kullanılan binada Alman imparatoru   II. Wilhelm, İran şahı Şah Rıza Pehlevi, Fransa cumhurbaşkanı Charles de Gaulle gibi devlet adamları ağırlanmış.
Yıldız Parkı, İstanbulYıldız Parkı, İstanbul

 Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerektiğini düşünenlerden olduğum için müzeleri gezmeden önce de mutlaka araştırırım.  Bu konuda severek baktığım kitaplar:

* İstanbul Müzeleri, Tülay Ergil, İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı Yayını
                                                                     *Türkiye Müzeleri, Mehmet Önder

Park çok güzel, yemyeşil ve kocaman. Eniştemin yaptığı sucuklu yumurtalar da park kadar güzeldi. Benim kolumu bir böcek ısırdı, ben çook korkup bağırarak ağladım. Annem de bana bağırmadan ağla neden bağırıyorsun diye kızdı. Sakin olmalıymışım, abartılı tepkiler vermemeliymişim, sorunlar panikle değil, sakin davranarak çözülürmüş. Kolumdaki kızarıklık ve acı annemin verdiği hapla geçince parkta yürüyüş yaptık. Parka gelen bir çok gelin gördüm. Sonra Yıldız Şale’yi gezdik. Bizi gezdiren rehberin anlattıklarından en çok ilgimi çekenler; koskocaman halının duvardan salona nasıl sokulduğu ve o kocaman odaların sobalarla nasıl ısıtıldığıydı. Dev gibi porselen sobalar çok güzeldi.