En
temel besinimiz, nimet, hem çok severek yediğimiz hem de
kilolarımızın sorumlusu olarak suçladığımız, sofralarımızın
olmazsa olmazı.
Son
yıllarda ekmek, süt, yoğurt gibi temel gıda maddeleriyle ilgili
çok tartışma yaşanıyor. Esmeri mi beyazı mı, fırında mı
ekmek makinesinde mi derken ekmeği anlatan güzel bir kitap buldum.
Emine Şahin'in Gerçek Ekmek ve Ekmekle İlgili Tüm
Gerçekler isimli kitabı.
Kitapta ekmeğin geçmişten günümüze serüveninden tutun da
ekmekle terapiye kadar pek çok şey bulmak mümkün. Tabii ekmek
tarifleri de. Neler mi öğrendim? Gerçek ekmeğin; temiz su, gerçek
un, kaya tuzu ve ekşi maya ile yapıldığını. Rafine beyaz un,
rafine beyaz şeker, homojenize bitkisel yağ ve fırıncı mayası
ile yapılanın endüstriyel unlu mamül olduğunu. Unun taze
öğütülmüş olması ve içerdiği gluten proteini miktarının
ekmeğin kalitesini belirlediğini. Gerçek gıdanın yerel, yeşil,
yavaş ve adil olduğunu. Doğal olan buğdayı işlerken
kaybettiklerimizi karşılamak için eklediğimiz katkılarla nasıl
yapay hale getirdiğimizi ( rafine beyaz un elde ederken ayrılan
kepek/rüşeymi sonradan eklemek veya ayrıca satmak gibi). Ekmek
yapma becerisinin, zamanı ve fermantasyonu idare etme sanatı
olduğunu. Probiyotikli yoğurt reklamı da ne, yoğurt zaten
probiyotik değil mi sorumun cevabını da. Yoğurt, peynir, kefir,
sirke, turşu, boza, tarhana, ekşi hamur, sofralık zeytin ve şarap
hepsi fermantasyonla oluşuyor. Fermantasyon ile gıdanın lezzeti
artar, besleyici özelliği olmayan maddeler azalıp, vitaminler gibi
yararlı maddelerden zenginleşir. Ayrıca pişirme süresi ve
kullanılan yakıt azalır. Yazar; ülkemizdeki ekmek hikayeleri,
ustaları ve ekmek reçetelerine ulaşmayı, müze fırını, gerçek
ekmek sempozyumları ve festivalleri düşlüyor. Ne hoş olurdu
değil mi? Umarım düşleri gerçekleşir. Ben de keyifle okur,
gezer/katılır ve tadarım. Ya siz? Ekmek yapmak sandığımdan daha
zahmetli, zaman ve sabır isteyen bir işmiş. Şimdilik ekmek
yapmayı denemeyeceğim ama sonra neden olmasın. O zaman kendi
ekmeklerimin de fotoğraflarını koyabilirim. Ekşi mayayı sadece
ekmekte değil hamur işlerinde de kullanabilirim sanırım. Bu benim
denememi daha hızlandırabilir. Çiçek şeklindeki pazılı-peynirli
böreği fırından aldığım ekmek hamuru ile yapmıştım. Bir
sonrakini kendi yaptığım ekşi mayalı hamurla deneyebilirim.