24 Aralık 2013 Salı

Hamamönü


Hamamönü, AnkaraHamamönü, AnkaraHamamönü; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Talatpaşa Bulvarı çevresinde, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nin hemen arkasında yer alıyor. Talatpaşa Bulvarı'ndan yada Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yakınından geçen  toplu taşıma araçlarıyla veya Ankarayla Dikimevi'nden biraz yürüyerek ulaşılabilir.
Hamamönü, Ankara Ankara'nın kale dışındaki ilk yerleşim yerlerinden. Adını Oğuz Türkleri döneminde yapılan hamamdan almış. Sokaklarda dolaşıp, kafelerden oturmanın yanında; Karacabey Hamamı, saat kulesi, Taceddin Sultan Cami, Mehmet Akif Ersoy Müzesi ve parkı görülebilir.



Hamamönü, AnkaraHamamönü, AnkaraEvlerin bir kısmı restore edilmiş, bir kısmının da sadece yola bakan cephesi restore edilerek çevreye uyumu sağlanmış ve mesken olarak kullanılıyor. Tamamen restore edilenler genelde kafe olarak çalışıyor.

Hamamönü, AnkaraHamamönü, Ankaraİlk gittiğimde kafe sayısı daha azdı ve birkaç mahalle esnafı vardı. Son gidişimde yabancı isimli kafe sayısı ve sokaktaki masa sayılarının artması beni rahatsız etti. İlk görmenin heyecanıyla mı daha çok beğenmiştim bilmiyorum ama bu fazlalık beni sıktı, her yer birbirine benzemek zorunda mı diye düşündürttü ve bana Alaçatı'yı hatırlattı.

 Hemen o sokaktan çıkıp daha sakin olan Sanatçılar Sokağı'na girdim. Orada restore edilmiş evlerde sanat atölyeleri var. Sergiler ve kurslar da düzenleniyor. Meydanın ortasında oturup, Hanımeli Çay Evi'nden kahve içip etraftaki ayrıntıları izlemek çok keyifli. Şehrin gürültüsü ve koşuşturmacasından uzakta, bu evlerde kimler oturmuş, ne hayatlar yaşanmış gibi düşüncelere dalıp gidiyorsunuz.
19.yüzyıl Ankara'sında dolaşıyormuş hissini yaşatan, hoş zaman geçirten, eski mahalle kültürümüzün daha insanca olduğunu düşündürten, projeyi yapanların elina sağlık dedirten bir yer.







10 Aralık 2013 Salı

Rengarenk


Kapalıçarşı, İstanbulmerdivenler, İstanbulKaranlık ve soğuk bir güne daha başladık. Zaten neredeyse bir haftadır hava kapalı ve çok soğuk. Eee kış geldi olacak o kadar ama ben çok üşüyorum. Sabah haberlerinde de Denizli ve Ankara'da doğal gaz arızaları yüzünden soğukta kalan insanları duyunca daha da üşüdüm. Şimdi kar yağmaya başladı. Kar yağarken seyretmek çok güzel, bir de soğuğu olmasa! Bari renklerle ısınalım, kıştan sonra bahar geliyor diye düşünelim dedim. Nedense renkler bana hep ilkbaharı çağrıştırmıştır.


Herkesin yöntemi farklı. Kızımın da ısınma yolu sıcak çikolata içmek.

Kışın sıcak çikolata keyfim!!!
el boyaması kalemlik
bu kutuyu da ben boyadım
Kışın sıcak çikolata içmeyi çok seviyorum. Annem çikolata olduğu için çok sağlıklı olduğunu düşünmüyor ama ben yine de içerken çok keyif alıyorum. Resim çizmeyi de çok seviyorum. Ben de ikisini birleştirdim ve sıcak çikolata içerken resim yapıyorum. İşte onlardan bazıları:






3 Aralık 2013 Salı

Neden Kafemiz?


Hanımeli Çay Evi, Hamamönü, AnkaraHafız Mustafa, Eminönü, İstanbulTophane Tarihi Taş Fırın, İstanbulKafemiz; çünkü bir kahve içimi süresinde okunacak kadar kısa olsun, kahve sohbeti sıcaklığında olsun istedim. Belki kafede oturup arkadaşımla sohbet edercesine samimi olsun istediğimden. Belki de hep küçük, şirin bir kafe işletme hayalimden. Küçük, şirin derken; ev ortamı gibi, birkaç koltuk, birkaç masa, birkaç çeşit kahve ve kahvenin yanına uygun birkaç çeşit kurabiye-kek. Öyle onlarca çeşit, acaba hangisini içsem, birbirlerinden ne farkları var ki diye insanı şaşırtan onlarca çeşit kahve değil. Evimize misafirimiz gelince ikram ettiğimiz kadar çeşitte kurabiye-kek. Sadece kahve ile kurabiye-kek belki çay. Yani kahve evi, çay evi gibi bir şey. Adı kafe olup da her şeyden olanlardan değil. Lokanta+restaurant+kahvehane+çayhane+pastane+bistro+vs değil.Şimdilerde simit kafeler bile bu hale döndü. Tuhafiyeci, nalbur, marangoz, konfeksiyon mağazasının yerini AVMlerin alması gibi yiyecek yerleri de AVMye döndü. Kalanları tabii ki kutlamak gerek.
Evin Unlu Mamulleri, Balat, İstanbul
Mısır Çarşısı, İstanbulBizim kafenin istediğim sıcaklığı yakalamasına kızımın çok katkısı olacağına inanıyorum ama o  yazmak konusunda biraz isteksiz ve üşengeç. Onu çıkarma isteğime de itiraz ediyor, biraz daha sabredeceğiz bakalım. Teyzoş gönüllü, belki abla-kardeş yaparız.