16 Aralık 2014 Salı

Feza Gürsey Bilim Merkezi

Vikipedia'daki tanımla bilim merkezi; özellikle çocuklar ve gençlerin bilime, bilimsel düşünceye, gelişen teknolojilere karşı ilgilerini artırmak ve yakından takip etmelerini sağlamak; bilgi, beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine aktif, uygulamalı ve deneyimsel eğitim ve öğretim ile katkıda bulunmak amacıyla eğitim sağlayan ortamlara verilen isim. Fen, yaşam bilimi, mühendislik, sağlık ve sanayi alanlarında yapılır. Deney düzenekleri, aktif katılım, neden sonuç ilişkisi ve değişkenler arası ilişkinin gözlemi olması gerekenlerdir.
İlk açıldığı yıllarda gittiğim bilim merkezine ailece tekrar gittik. Çocuklarımıza bilimi, araştırmayı sevdirmek, okulda öğrendikleri ama tam oturtamadıkları bilgileri pekiştirmek; bilginin ve öğrenmenin eğlenceli olabileceğini göstermek , meraklı hallerini canlı tutmak için çok faydalı bir yer.
Feza Gürsey, 1921 de İstanbul'da doğan, fizik ve matematik eğitimi almış, ülkemizde ve ABD' de farklı üniversitelerde çalışan ilk fizikçilerimizden biridir. TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü İstanbul Çengelköy'de, Feza Gürsey Bilim Merkezi ise Ankara Altındağ 'da.
Feza Gürsey Bilim Merkezi 1993' te kurulan Türkiye'nin ilk bilim merkezidir. Kızılay'dan 10-15 dakika arayla geçen 413 nolu Altınpark-Çankaya otobüslerine binip, son durakta inerek Altınpark'ın içine girip parkta bir tur atıp, bilim merkezi gezilebilir. Tam 7 TL, öğrenci 5 TL idi. Okullara randevu ile ücretsiz. Öyle albenili, şatafatlı bir yer düşüncesiyle gitmeyin. Bazı fizik kurallarını denemek, bir bilim merkezi görmek ve öğrenmek için gidin. Müzenin girişinde bizi kocaman bir homunculus heykeli karşılıyor. Homunculus; insan beyninde vücudun hangi bölümünün ne kadar alan kapladığını gösteren sembolik bir taslak. Merkezde belli saatlerde elektrik ve azot gösterisi yapılıyor. Çizgi film makinesi, refleks ölçerler, görme oyunları, kara delik, hiber küp, plazma küresi, fosforlu duvar, diskler, konuşma çanakları, aynada yıldız çizimi, çan eğrisi-olasılık oyunu, denge-dönme ile ilgili oyunlar, enerji üreterek lamba-radyo çalıştırmak, basınçlı hava-uçan top, mikroskopta farklı materyalleri incelemek gibi birbirinden ilginç ve eğlenceli deneyler yaparak saatler geçirdik. Yorgun ama mutlu bir şekilde tekrar otobüse bindik.