14 Ocak 2014 Salı

Kitap 2



Turgut Özakman, Çılgın Türkler KıbrısTurgut Özakman, Diriliş, Şu Çılgın Türkler, CumhuriyetGeçen sene, geçen sene deyince o kadar çok değil birkaç ay önce kaybettiğimiz; değerli yazar, bürokrat, avukat, eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, tiyatro oyunu ve film senaryosu da yazarı, son yazdığı üçleme ile gençlere cumhuriyet tarihini öğreten Turgut Özakman'ın kitaplarını elimden bırakamadan okumuştum. Kurtuluş, Cumhuriyet, Dersimiz Atatürk filmlerini de zevkle (acı-sevinç-burukluk gibi karmaşık duygularla) izlemiştik ailece. Şu günlerde bu üç kitabı (Diriliş-Şu Çılgın Türkler-Cumhuriyet) tekrar hatırladım. Turgut Özakman tarihsel romanları ile hem geçmişimize hem bu günümüze hem de geleceğimize ışık tutuyor. üç kitap da unuttukça okumak, hatırlamak için hep başucumuzda olması gereken kitaplardan bence. Çılgın Türkler Kıbrıs isimli bir kitabı daha var, onu henüz okumadım. Onun da diğerleri kadar sürükleyici olduğundan kuşkum yok elbette.

İrfan Orga, Bir Türk Ailesinin ÖyküsüUnutamadığım bir başka kitap ise İrfan Orga'nın Bir Türk Ailesinin Öyküsü isimli kitabı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yılları, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarını, çocuk gözüyle; savaşı, yoklukları, parçalanan aileleri, acıları da anlatan bir anı kitabı.

İş Bankası Yayınlarının da bu dönemlerle ilgili çok değerli kitapları var tabii. Benim okumadığım, görmediğim, adını duymadığım daha niceleri de.