21 Ocak 2014 Salı

Akaretler Sıra Evleri



Kahve Dünyası, Akaretleri İstanbulAkaretler Sıra Evleri, İstanbulBeşiktaş ilçesi'nde, Beşiktaş ile Maçka arasında iki cadde üzerinde sıralanan sıra evler eskiden beri ilgimi ve beğenimi kazanmıştır. Hem hoş mimari görünümleriyle hem şehrin merkezinde olmalarıyla hem de kolay ulaşılabilirlikleriyle.
Akaretler Sıra Evleri, İstanbulOnarılmadan önceki hallerini de severdim, şimdi de güzeller. Gündüz ayrı güzel, gece ışıklandırmalarıyla daha farklı güzel. Trafik o kadar yoğun olmasa fotoğraflar güzelliklerini daha iyi gösterebilecekti. Bir cadde üzerinde karşılıklı kafelerle hoş olmuş. Biz üşüyünce molamızı Kahve Dünyası'nda verdik. Dışarıda da oturulabilir ama çok üşüyen ben tabii ki içeriyi tercih ettim. İki kardeş karşılıklı oturup makaronlar eşliğinde kahvelerimizi içtik.

Akaretler Sıra Evleri, İstanbulAkaretler Sıra Evleri, İstanbul1875 de Sultan Abdülaziz tarafından 133 konut olarak yaptırılmış. Bir kısmı saray çalışanları için lojman olarak bir kısmı da kiralık ev olarak düşünülmüş. Bu evlerin kirası ile de Aziziye Camii'nin yaptırılması planlanmış. Geleneksel taş-tahta yerine taş-tuğladan yapılmış. Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım da bir süre Akaretler Sıra Evleri'nde 76 numaralı binada yaşamış. Dış cepheler aslına uygun onarılmış. Tabii şimdi ne lojman ne de konut diyebiliriz. Onarım sonrası mağaza, kafe, restaurant, otel, rezidans ve ofis olarak düzenlenmiş. 

Akaretler Sıra Evleri, İstanbulAkaretler Sıra Evleri'nin mimarı Sarkis Balyan. Balyan ailesi; 18-19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılan bir çok saray, cami, köşk ve okul binasının yapımında yer alan bir mimarlar ailesiymiş. Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Zeytinburnu Barut Fabrikası, Akaretler Sıra Evleri, Galatasaray Lisesi, Maçka Silahhanesi (İTÜ Maden Fakültesi), Malta Köşkü, Şale Kasrı (2. kısım), Adile Sultan Sarayı gibi . Dolmabahçe Sarayı'nı  ise baba Garabet Balyan  büyük oğlu ile yapmış.

Akaret= kiraya verilecek gelir getiren ev, dükkan gibi mülk .