27 Haziran 2013 Perşembe

Suluhan



Hasan Paşa Hanı adı ile de biliniyor. II. Beyazıt devrinde 1508-1511 yıllarında Beylerbeyi Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. İki katlı, iki avlulu, büyük avlunun ortasında Köşk Mescidi bulunan bir kervansaray. Günümüze ulaşan kısımları onarım görmüş kagir bir yapı. Hana sonradan açılan kapıdan giriliyor.


Suluhan, Ankara

Suluhan, AnkaraUlus halinin tam k arşısında. Otobüsten Ulus heykelde inip, PTT'nin yanındaki sokağa girip yürüyünce sağda Suluhan'ı, solda ise hali görebilirsiniz.

Osmanlı zamanında kahve ve iplik ticareti yapılırmış. 1984 'de onarıldıktan sonra şimdiki halini almış. Takı ve takı malzemeleri, hediyelik eşyalar, plastik çiçeklerin satıldığı bir çarşı.
Gökkuşağı Takı, Suluhan, Ankara
En çok Gökkuşağı Takı' daki takıları beğendik. Kızım için bir şeyler aldık. Takı malzemeleri almayı da ihmal etmedik.

Hanı gezip yorulunca avluda bir çay içip, dinlendik. Etrafımız rengarenk iplikler ve kahve çuvallarıyla dolu olsaydı nasıl olurdu diye düşündük. Aklımızda çeşit çeşit takılar tasarlayarak tekrar aynı yoldan Ulus heykele çıkıp otobüs duraklarına ulaştık.
Suluhan, AnkaraSuluhan, AnkaraSuluhan’ı kısaca takıların satıldığı bir takı dünyası olarak tanımlayabilirim. Aslında Suluhan’da sadece takı satılmıyor ama benim ilgimi en çok takılar çektiği için orayı böyle tanımlıyorum. Suluhan Ulus’ta eski bir han. Bu hanın içinde güzel yapma çiçek satan çiçekçiler, kibar ve hızlı çaycılar, görkemli boncuklar, takı malzemeleri ve takı satan şirin esnaflar vardı. Ben Suluhan’a gitmeden önceki akşam Suluhan’ı düşünerek yattım. Rüyamda içi su dolu bir han gördüm. Aslında rüyamdaki su dolu han güzeldi ama gerçekte nasıl olurdu bilemiyorum. Suluhan’a gidince bakalım sizin yorumlarınız nasıl olacak? Merak ediyorum.
Suluhan, Ankara
Suluhan, Ankara 





 


Bunlar da bizim tasarladıklarımız.

25 Haziran 2013 Salı

Mudanya



Mudanya. BursaMudanya. BursaMudanya'yı 1321'de Orhan Bey fethederek Osmanlı topraklarına katmış. Kasaba, Mondoros Mütarekesi'nden sonra İngiliz ve Yunan işgaline uğramış, 12 Eylül 1922'de işgalden kurtulmuştur. Kurtuluş savaşını sona erdiren 3-11 Ekim 1922 Mudanya Mütarekesi burada yapılmış. Eskiden halkın %71'ini oluşturan Rumlar, 1924 mübadelesinden sonra Yunanistan'a göçüp Neo Moudania (Yeni Mudanya) yerleşimini kurmuşlar.



  
Mudanya. Bursa
Mudanya. BursaBiz İstanbul Yenikapı'dan  hızlı feribot ile yaklaşık 75 dakikada rahat bir yolculuk ile Mudanya'ya ulaştık. Mudanya sokaklarında biraz dolaştıktan sonra Mütareke evine yöneldik. İsmet İnönü'nün heykelinin olduğu minik meydanda durup eve hayranlıkla baktık. Mütareke Evi Müzesi, 19 yüzyıl başlarında Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından ev olarak yaptırılmış. Hayri İpar tarafından alınıp onarılmış ve müze olması için bağışlanmış. İki katlı ahşap evin birinci katında mütarekenin imzalandığı salon ve İsmet İnönü'nün çalışma odası, üst katta ise İsmet İnönü ve yaverlerinin yatak odaları bulunuyor. İsmet İnönü'nün çalışma odasında, Paşanın görüşmeler sırasında antlaşma şartlarının kabul edilmediğini görünce ''gerekirse savaşırız'' diyerek yumruğunu vurup ikiye böldüğü mermer masa sergileniyor. Ayrıca o döneme ait eşyalar, belge ve fotoğraflar görülebilir.

Mudanya. BursaMudanya. BursaMudanya Mütarekesi'nde TBMM hükümetini Batı cephesi komutanı İsmet Paşa temsil etmiş (Fevzi Paşa ve Refet Paşa' da Mudanya'da bulunmuş), İngiltere'yi General Harington, Fransa'yı General Charpy ve İtalya'yı General Mombelli temsil etmiş, Yunan delegeler görüşmelere katılmayıp, Mudanya açıklarında bir İngiliz gemisinde beklemişler. 11 Ekim 1922'de Mudanya Mütarekesi imzalanmıştır. Yunan delegeler 14 Ekim'de imzalamak zorunda kalmıştır. Mudanya ve Lozan'da elde ettiklerimizde İsmet Paşa'nın sakinliği, müzakere yeteneği, taviz vermez inadının etkisi yadsınamaz.

Mudanya. Bursa
Mudanya'dan Uludağ'a teleferikle çıkma hayalleri ile Bursa'ya doğru yola devam ettik. O da başka bir güne.

11 Haziran 2013 Salı

Yazısız




Sırt çantalarımızı alıp şehirde uzun yürüyüşlere çıkıp geziyoruz derken bu ara gezemedik, evimizin çevresinde gezindik. Bu kez de yazısız olsun diyerek fotograflarımızı ekledik.

Küçükkuyu, Balıkesir


Papazın Bağı, Ankarakavak ağacı, Ankara


Sıhhıye, AnkaraSıhhıye, Ankara