29 Temmuz 2015 Çarşamba

BArt3 duvar-kapı süsleri

elişi, ahşap boyama tahta kaşıklarelişi, boyama seramik pano 
Pano, duvar yada kapı süslerini yaparken farklı malzemeler kullandım. Güllü duvar panosunu; alüminyum tepsinin tersine dekupaj ve hamur kabartma uygulayıp sonra da yağlı boya ile eskiterek yaptım. Kuşlu olanı seramik üzerine çalıştım. Aşçılar tahta servis kaşıklarına hamur kabartma ile yerleştiler. Kapı panosuna ne yazacağıma karar veremediğim için üst kısım yazısız (şimdilik). Kızımın sevdiği karakterin olduğu panoyu da dekupaj ve boya çatlatma ile yaptım.
elişi, ahşap boyama panoelişi, hamur kabartma panoHamur kabartma uğraştırıcı ama ben keyifle yapıyorum. Üstelik hamurunu da kendim hazırladım. Ahşap tutkalı, un , nişasta ve çok az sıvı yağ ile. Kalan hamurdan da kurabiye yapar gibi çiçekler yapıp kuruttum, daha sonra boyayacağım objeleri süslemek için. Hamurun da hazırı var, çiçeklerin de ama ben uğraşmayı seviyorum. 

Daha fazla boyama fotoğrafı için BArt sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



elişi, ahşap kapı süsü


22 Temmuz 2015 Çarşamba

Denizli

Denizli Atatürk ve Etnografya MüzesiDenizli, Denizli horozu heykeliDenizli; Ege Bölgesi'nin horoz, tekstil ürünleri, Pamukkale ve antik kentleri ile bilinen ili. Yıllar önce de gitmiştim ama bu kez daha iyi gezdim çünkü şeker gibi bir rehberimiz vardı. Hele antik kent gezisinde anlattığı mitolojik öyküler çok keyifliydi.
Denizli, Pamukkale Hierapolis antik kenti yağ sıkma atölyesiDenizli, Hacı Şerif, dondurmalı irmik helvasıDenizli, Pamukkale Hierapolis antik şehri tiyatrosuDenizli Babadağlılar Pasajı, Denizli dokumalarıDenizli'nin eski adı Ladik. Asıl eski kent şimdi Laodikya antik kentinin bulunduðu bölgedeymiş. Yıllar süren Bizans-Selçuklu savaşları ve sonrasında depremlerle yıkıllan kent terk edilmiş ve şimdiki Denizli kale içinde kurulmuş. Kale içi; minik dükkanları, kapı önünde oturan esnaflarıyla klasik arasta görünümünde. Denizli dokumalarının satıldığı Babadağlılar pasajı da bu bölgede. Havlu, bornoz ve ev tekstil ürüleri bol. Denizli'de tekstilin yanında doğal taş ve mermer ihracatı da yapılıyor. Babadağlılar Pasajının hemen karşısında ise Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi gezilebilir. Atatürk 1931 yılında Denizli'ye geldiğinde bu evde kalmış. Denizli'nin dokumaları ile ünlü ilçesi Buldan. Leblebi ile ünlü ilçesi de Serinhisar. Serinhisar, ülkemizin leblebi ihtiyacının %85'ini karşılıyormuş. Sade, meyveli, baharatlı, kahveli … Aklınıza gelebilecek her çeşit leblebi yapmışlar. Benim favorim tahmin edeceğiniz üzere kahveli leblebi. Kahvenin yanında ikram edilen drajelerin yerine gayet güzel uyuyor. Nerdeyse unutuyordum şehir içinde gezerken Hacı Şerif'in yerinde dondurmalı irmik helvası yemeyi unutmayın. Dondurmalı helva ile doyunca çeşit çeşit meyve tatlılarına sadece baktık, siz onlara da yer ayırın. Çamlık parkına gidecek zamanımız kalmasa da İncilipınar Parkı'nda akşam yürüyüşü yaptık.
Denizli Pamukkale travertenlerHierapolis, Laodikya, Thriepolis gibi antik kentler, doğa harikası Pamukkale, Karahayıt termal merkezi, Kaklık ve Keloğlan gibi mağaralar gezilebilecek diğer yerler. Laodikya ve Kaklık mağarasını bir sonraki Denizli gezimize bıraktık.
Denizli Pamukkale travertenlerPamukkale'de travertenlerin hemen arkasında  Hierapolis harabelerindeki Roma hamamı onarılıp Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılmış. Kazılarda bulunan lahitler, steller, heykeller, tiyatro kabartmaları vs. sergileniyor. Antik havuz ve tiyatroyu görmeden, travertenlerde yürümeden sakın dönmeyin. Şehrin yıkımına neden olan depremin izini antik havuzdaki kırık hattında görebilir, havuz kenarından çıkan sodalı sudan içebilirsiniz. Kimbilir belki siz de güzelliğinize güzellik katarsınız. Benim ilgimi çeken başka bir şey de fotoğrafta da görünen yağ sıkma atölyesiydi. 
Oduncu kızının hikayesi
Bir zamanlar buralarda yaşayan fakir bir oduncunun çirkin bir kızı varmış. Fakirliğine aldırış etmezmiş ama çirkinliğinden çok utanıyormuş. Böyle yaşayacağıma yaşamam daha iyi diyerek bir sabah Çökelez Dağı'na çıkıp uçuruma atlamış. Ava çıkan Denizli beyinin oğlu onu kayalardan sızan sıcak suların biriktiği bir gölcüğün kenarında bulmuş. Baygın haldeki güzel kızı atına atıp götürmüş. Hikayenin devamı bir düğünle sonuçlanmış. Düğünün bahtlı gelini; çirkinliğine dayanamayıp uçurumdan atlayan oduncu kızıymış. Pamukkale'nin şifalı suları onun çirkinliğini silip götürmüş (Şehirden Şehire Anadolu, Mehmet Önder).