11 Kasım 2014 Salı

Pembe Köşk - Ankara

Pembe Köşk, AnkaraPembe Köşk, AnkaraPembe Köşk her yıl nisan ve ekim aylarında, 23 Nisan ve 29 Ekim'i kapsayacak şekilde birer ay ziyarete açılıyor. Bu dönemlerde farklı sergilere de ev sahipliği yapıyor. 27 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında hem müze ev hem de ''Çok Partili Hayata Geçiş ve Uzlaşma Kültürü'' konulu sergi ücretsiz gezilebilir. Köşk; Çankaya'da Şehit Ersan Caddesi'nde, saat 10.00-12.00 ile 13.00-17.00 arasında açık.
Pembe Köşk, AnkaraPembe Köşk, Ankaraİsmet İnönü, Pembe Köşk'ü 1924 yılında bağ evi olarak almış ve aile 1925 yılında bu evde yaşamaya başlamış. 1927 yılında Ankara'nın ilk balosu ve daha nice ilkler bu evde yaşanmış. O yıllardan itibaren ailenin kullandığı eşyalar, İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü'ye ait kıyafetler, fotoğraf ve belgeler , Mustafa Kemal Atatürk ile sohbet ettikleri yemek odası görülebilir. 
Balo yapılan salonda ise çok partili hayata geçiş süreci ile ilgili mektuplar, belge ve resimlerden oluşan sergi gezilebilir. O yıllarda öğrenim için yurt dışında olan Erdal İnönü ile babası İsmet İnönü'nün biribirlerine yazmış oldukları mektuplar beni en çok etkileyenler.