15 Temmuz 2014 Salı

Ankara PTT Pul Müzesi

Ankara PTT Pul MüzesiAnkara PTT Pul Müzesi, posta arabasıPTT Pul Müzesi'ni annemle Ulus'a giderken gördük. Tabii görünce hemen girdik çünkü annem küçüklüğünde pul koleksiyonu yapmış. Ben hiç yapmadım ama anneminkine birkaç defa bakmıştım.
Ankara PTT Pul Müzesi, postacı kıyafetleriAnkara PTT Pul MüzesiAnkara PTT Pul MüzesiAnkara PTT Pul MüzesiPTT Pul Müzesi'nin ilk dikkatimi çeken özelliği binası olmuştu, gerçekten güzel bir binası var. Müze üç katlı, zemin ve bodrumla beraber beş katlı oluyor. Zemin katta eskiden kullanılan bir posta arabası, eskiden posta müdürlüğü yapmış kişilerin isimleri ve resimleri, değişik silahlar, tüfekler, postacı çantaları, eskiden kullanılan telefonlar sergileniyor. Ayrıca posta ve postacılığın tarihi ile ilgili bilgiler de var. En güzeli ise postacılık mesleğinde geçmişten günümüze kadar çalışanların giydiği kıyafetler. Bodrum katında çocuklara pul koleksiyonculuğunu sevdirmek için yapılan oda var. Üst katlarda ise hem ülkemizden hem dünyadan çeşit çeşit pullar vardı ama düşünemeyeceğiniz kadar fazla. Hepsi birbirinden güzeldi. Fotoğraflarda da görülen duvardan çekilerek açılan dolaplarda hem pullar hem de pulların baskılarını, taslaklarını görme imkanı buluyorsunuz. Bu da bana müzenin ilginç gelen kısımlarından biri oldu. Bu müzeyi gezdikten sonra ben de annem ve babamın küçüklüğünde yaptıkları gibi pul koleksiyonu yapmaya karar verdim. Ailemle bu müzeye tekrar gitmeye karar verdik çünkü müze çok büyük ve bir kerede gezilecek gibi değil. Yazdıklarım müzeyi özetlemek için bile yetersiz kalır. Son olarak ilgimi çeken başka bir şey de üst katta bulunan şehir pulları Ankara'yı tanımanız için büyük bir fırsat.
Ankara PTT Pul MüzesiAnkara PTT Pul MüzesiBen sadece sergi odalarının girişlerindeki afişlerde de ismi görülen Prof. Dr. Clemens Holzmeister ile ilgili birkaç cümle ekleyeceğim. 1920 li yıllarda Atatürk'ün isteği ile ülkemize davet edilen, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Rektörü, Avrupa'nın tanınmış mimarlarından Prof. Dr. Clemens Holzmaister; bu müze binasının yanında başkent Ankara'nın simgesi olan pek çok yapıda imzası olan mimardır. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Harp Okulu, Merkez Bankası, Emlak Bankası, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Danıştay binaları, Güven Park projesi ve Holzmeister'in eserlerimin tacı dediği Çankaya Köşkü gibi.