17 Eylül 2013 Salı

Yemekteyiz


kağıtta kekler- muffin
kızıma yapıp süslediğimiz kekler
fırında patates kızartması
kardeşimin fırında patates kızartması
Bu ara ailecek yemekteyiz. Ailecek dediysem sadece anne baba değil; çocukluğumdan hatırladığım replikteki gibi; enişte, yenge, halacığım, teyze, dayı, amcacığım hep beraber yiyip, sonra da diyetteyiz. Kimimiz yemeğe devam, kimimiz diyete başladı. Ben haftaya hem diyete hem spora başlıyorum, hareket olmadan olmaz. Resimlere bakıp bakıp doyacağım artık. Bu güzel şeyler de yenmez mi ama?

Yediklerimizden örnekler;



evde pizza
sebzeli ve sucuklu pizza
karnıyarık
annemin karnıyarıkları


 sucuğumuz da burada


kurabiye-kuki
kardeşimin kurabiyesi
Pelit'in kurabiyeleri






iç bakla
Ahmet ustadan öğrendiğim iç bakla yemeği
piyaz
kalamata zeytinlerle süslü piyaz

10 Eylül 2013 Salı

Kapı

Mudanya, Bursa
Beşiktaş, İstanbulTürk Dil Kurumu Türkçe Sözlük'tekine göre;

1-Bir yere girip çıkarken geçilen ve açılıp kapanma düzeneği olan, duvar veya bölme açıklığı

2-Bu açıklıktaki açılıp kapanan kanat

3-Gelir, geçim, kısmet sağlayan yer,kaynak yada imkan

4-Gidere yol açan ihtiyaç

Akçay, BalıkesirBalat-Fener, İstanbul5-Tavla oyununda iki pulu üst üste getirme

6-Ev gezmesi için gidilen yer

7-Devlet dairesi

8-Çok yakın zaman

Tophane, İstanbulBakırköy, İstanbulHayatımızın her aşamasında yanımızda; doğarken (doğumhane kapısı), hayata veda ederken (cenaze kapısı), tarihi şehir yada surlarda, evde, işyerinde, avluda, dolapta, alışverişte, hayvanat bahçesinde. Benim bu gün söz edeceklerim; yapının içine girmeye yada odalar arasında yer değiştirmeye yarayan, güvenlik, gizlilik sağlayan ve temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari öğeler.

Kız Kulesi,İstanbulBeşiktaş, İstanbulEn güzelleri, Sivas Divriği'de Ulu Cami'nin girişindeki taç kapılar (özellikle de kuzeydeki hayat ağacının çevrelediği taç kapı). Mengücek Beyliği zamanında Ahmet Şah ve eşi Turan Melik tarafından yaptırılan Ulu Cami ve ona bitişik Şifahane UNESCO'nun dünya mimari anıtları listesindeki tek Türk Anıtı. Ahlat'lı Hürremşah'ın eseri olan yapının heykelsi yontularla süslü taç kapıları birbirinden güzel.

Adı en şirin olanı ise Muğla'nın kuzulu kapısı. Avlu kapısı iki geniş kanattan oluşur, genelde girişe göre sağdakinin içinden ikinci küçük kapı açılır. Kapı üstü ahşap çatılı, üzeri kiremit kaplıdır. Ana kapı avluya eşya, at arabası girecekse açılır. Ev sakinleri ve misafirler sağ kanatın içindeki küçük olanı (kuzu) kullanırlar.
Taç kapıların ve kuzulu kapının hiç fotoğrafını çekmemişim ne yazık ki.
İstanbul

Mudanya, Bursa


Kapalıçarşı, İstanbul








3 Eylül 2013 Salı

Kuğulu Park-Tunalı


Kuğulu Park, AnkaraKuğulu Park, AnkaraAtatürk Bulvarı, Polonya Cd. ve Tunalı Hilmi Cd. arasında kalan Kuğulu Park ve Tunalı Hilmi Caddesi hala Ankara'lıların gözde eğlenme, toplanma, gezme alanlarından. Bizim de sıklıkla yürüyüş yapıp yer bulursak oturup dinlendiğimiz yerlerden biri. Park günün hemen hemen her saatinde dolu. Gösteri yapanlar, protesto edenler, evlenme teklifi yapanlar, çocuğunu parka getirenler, köpek gezdirenler vb. Çankaya Belediyesi'nin mümkün olan en az betonla  yaptığı düzenlemelerle de daha temiz ve güzel oldu.
Kuğulu Park, AnkaraKuğulu Park, AnkaraKuğulu Park'ın bulunduğu yer eskiden içinden dere geçen kavaklık bir araziymiş. Zaten Kavaklıdere semti de adını bu dere ve kavaklıktan alıyormuş. Vedat Dalokay'ın belediye başkanlığı sırasında yaptığı düzenlemelerle popüler olmuş. Park kurulduğu  zaman Viyana Belediyesi tarafından hediye edilen beyaz kuğular parka adını vermiş. Halen bulunan siyah kuğular ise Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin hediyesiymiş. Kaz, kuğu, ördeklerin yanında sadece kavak değil çınar, erguvan, alıç ağaçlarını da bulunduran park Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak belirlenmiş. Parkın Tunalı Hilmi Cd. tarafından girişinde bizi karşılayan  Ümit Öztürk tarafından yapılan heykel Tunalı Hilmi'ye ait. Önünden geçen mağaza ve kafelerle dolu, her zaman kalabalık olan caddeye de onun adı verilmiş.
Kuğulu Park- Tunalı Hilmi Bey Heykeli, AnkaraKuğulu Park, AnkaraJön Türk ve Türkçülük hareketinin önde gelen isimlerinden olan Tunalı Hilmi, son Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na Bolu mebusu olarak girmiş, İstanbul'un işgali sonrasında Anadolu'ya geçmiştir. TBMM'de Bolu ve daha sonra Zonguldak milletvekili olarak üç dönem çalışmıştır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi, Türkçe'nin özleştirilmesi, işçilerin sosyal ve hukuki haklarının verilmesini savunmuş ve bu konularda uğraşmıştır.